Wanneer kunt u op basis van de WWZ ontslagen worden wegens ziekte? En heeft u dan recht op een ontslagvergoeding?
De werkgever die de arbeidsovereenkomst met de werknemer in zo’n geval wil beëindigen behoort een keuze te maken uit de ontslaggronden in artikel 7:669, derde lid, BW.
- Indien de werknemer meer dan twee jaar ziek is en aannemelijk is dat binnen een half jaar geen herstel mogelijk is dan kan deze ontslagen worden met gebruik van de zogenoemde b-grond. Krachtens artikel 671a, eerste lid, BW is hiervoor toestemming van het UWV nodig. In beginsel bestaat er bij het einde van het dienstverband recht op een transitievergoeding (7:673, eerste lid, sub a, BW). Mogelijk is er tevens recht op een billijke vergoeding, namelijk bij ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever (7:682, eerste lid, en 7:671, tweede lid sub c, BW).
- Bij frequent ziekteverzuim kan zich de c-grond voordoen. Er moeten dan als resultaat van het ziekteverzuim onaanvaardbare gevolgen voor de bedrijfsvoering zijn. Tevens mag het ziekteverzuim niet de consequentie zijn van onvoldoende zorg van de werkgever voor de arbeidsomstandigheden. Ten slotte moet ook dan aannemelijk zijn dat binnen een half jaar geen herstel te verwachten is. Een ontbinding op deze grond verloopt via de kantonrechter. Er is in dit geval recht op de transitievergoeding en mogelijk ook op een billijke vergoeding.
- Indien de werknemer de verplichting tot re-integratie schendt, kan dit gekwalificeerd worden als een verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer, zodanig dat van de werkgever in redelijkheid niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren (e-grond). Een ontbinding op deze grond voltrekt zich via de kantonrechter. Zowel de transitievergoeding als de billijke vergoeding zijn in dit geval kwestieus.