Checklist Ontslagvergoeding
U ontvangt een ontslagbrief. U wilt dit ontslag aanvechten en u wenst na te gaan of u in aanmerking komt voor een ontslagvergoeding. Men spreekt ook wel van een beëindigingsvergoeding.
U ontvangt een ontslagbrief. U wilt dit ontslag aanvechten en u wenst na te gaan of u in aanmerking komt voor een ontslagvergoeding. Men spreekt ook wel van een beëindigingsvergoeding.
Sinds de inwerkingtreding van de herziening van het ontslagrecht in de Wet werk en zekerheid per 1 juli 2015 valt de ontslagvergoeding uiteen in twee componenten: de transitievergoeding en de billijke vergoeding.
Om als werknemer in aanmerking te komen voor een transitievergoeding dient volgens de WWZ voldaan te zijn aan de volgende voorwaarden:
Sinds de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB), vanaf 1 januari 2020, is er evenwel recht op een transitievergoeding vanaf de eerste werkdag. Tevens is de berekening van de transitievergoeding gewijzigd. Per elk gewerkt jaar bestaat er recht op 1/3 van het maandsalaris.
Er kan ook bij een geldig ontslag op staande voet (oosv) nog recht bestaan op een transitievergoeding. Dat komt doordat een oosv (een dringende reden voor onverwijlde opzegging als bedoeld in art. 7:677 lid 1 BW) nog niet betekent dat het gedrag van de werknemer ook ernstig verwijtbaar is.
Dit bleek al uit oudere jurisprudentie (bijvoorbeeld HR 29 september 2000, ECLI:NL:HR:2000:AA7282, NJ 2001/560, rov. 3.3). De Wet werk en zekerheid (Wwz) heeft hierin geen verandering gebracht, zoals ook blijkt uit een recent arrest van de Hoge Raad van 30 maart 2018 (ECLI:NL:HR:2018:484).
Het aanvechten van een ontslag op staande voet verdient sowieso aanbeveling, omdat de juridische vereisten voor een dergelijk ontslag bijzonder hoog zijn.
De wet gaf in artikel 7:673, tweede lid, BW een ingewikkelde formulering voor het berekenen van de transitievergoeding. U kunt de transitievergoeding eenvoudiger als volgt berekenen: voor de eerste 10 dienstjaren ontvangt u een derde van het maandsalaris en voor de elk volgend dienstjaar ontvangt u de helft van het maandsalaris. Let wel: de transitievergoeding heeft niets van doen met de wettelijke opzegtermijn. Gedurende deze termijn moet de werkgever sowieso doorbetalen.
Sinds de WAB is de berekening eenvoudig. U rekent 1/3 van uw maandsalaris per gewerkt jaar.
Om als werknemer in aanmerking te kunnen komen voor een billijke vergoeding dient voldaan te zijn aan de volgende voorwaarden:
Niet zo lang geleden, namelijk op 30 juni 2017 (ECLI:NL:HR:2017:1187) gaf de Hoge Raad wat meer richting aan de berekeningswijze van deze vergoeding. Nochtans blijft dit zeer onzeker. Het is uiterst raadzaam ook hiervoor een specialist ontslagrecht in te schakelen. Neem vrijblijvend contact op met arbeidsjurist Peter van Wegen, hij is al 15 jaar actief als ontslag advocaat.
Bel gerust op: + 31 (0)70 34 64 054